Logopeden i skolan - Johanna Kristensson, Kärnhuset i Halmstad

En blogg om språk, läs- och skrivsvårigheter och digitala lärverktyg

 1. I dagarna har Oribi Speak för Google Chrome (en talsyntes för Chrome som även innehåller bokstavsljudning och ordprediktion) lanserats med en ny OCR-funktion. Denna skiljer sig lite från andra OCR-tjänster i liknande program/tillägg.

  Oribi Speak läser nämligen upp det du drar upp en ruta kring, t.ex. text i en bild eller text i en pdf i förhandsgranskningsläge, där du vanligtvis inte kan markera text och få den direkt uppläst. Du behöver således inte öppna upp din text eller bild i en särskild vy.

  Endast texten du dra upp en ruta runt kommer att läsas upp. Du kan t.ex. välja att bara få en mening eller ett ord uppläst från ett helt dokument samtidigt som du givetvis kan få större stycken du markerar upplästa.

  I Oribi Speak finns 15 olika språk att välja mellan (ca 50 olika röster). Byt språk/röst beroende vilken slags text du vill få uppläst genom att högerklicka på Oribi Speak-ikonen > Alternativ.

  Läs upp med OCR

  1. I Oribi Speak högerklickar du på programikonen uppe till höger om adressfältet och väljer OCR.


  2. Nu kan du dra upp en ruta runt den text du vill få uppläst. Här drar jag upp en ruta runt en bild i förhandsgranskningsläge i Google Drive. Det fungerar lika bra i t.ex. OneDrive eller på en bild eller text/pdf på Internet.

  Den gröna rutan visar den text som är uppdragen runt en bild i förhandsgranskningsläge

  3. Texten som du har dragit upp en ruta kring konverteras till tal, baserat på den röst och den uppläsningshastighet du valt i Oribi Speaks inställningar.

  Titta gärna på instruktionsfilmen nedan så ser du hur det funkar!

 2. Biblio heter en tjänst som Axiell Media erbjuder via många bibliotek. Den innebär att du kan låna och lyssna på ljudböcker direkt i din mobil. Oavsett om du har ett läshinder eller inte.

  Böckerna i appen är alltså ljudböcker och inte talböcker, vilket innebär att alla får lyssna på de böcker som finns i utbudet. Det är biblioteken själva som styr utbudet på böckerna som finns i just ditt bibliotek.

  Appen är helt gratis att ladda ner och du kan även lyssna på dina böcker utan någon extra kostnad.


  Gör så här
  1. Ladda ner appen till antingen iOS eller Android.
  2. Starta appen och välj ditt bibliotek (ifall det finns med).  Skriv in ditt vanliga låekortsnummer och lösenord (samma som du använder för att låna vanliga böcker på ditt bibliotek)  3. När du är inloggad kan du söka på olika böcker. Här nedan sökte jag på Maj-Gull Axelsson.  


  4. Klicka på ladda ner och gå tillbaka till Mina lån. Starta uppläsningen genom att klicka på uppspelningsknappen. Boken kan även laddas ner till telefonen när du är uppkopplad mot wifi, så att den inte tar datortrafik från dig när du kör 3G/4G. 


  5. I appen kan du under Kategorier få tips på olika på olika kategorier och se topplistor för olika böcker. 3. Svenska Dyslexiföreningen arbetar med att:

  • sprida kunskap och skapa medvetenhet om dyslexi/läs- och skrivsvårigheter 
  • omsätta aktuell forskning i pedagogisk verksamhet på olika sätt 
  • tillvarata de med funktionsnedsättningen läs- och skrivsvårigheter/dyslexis intressen

  Varje år anordnar Svenska Dyslexiföreningen ett antal utbildningsdagar för sprida kunskap och medvetenhet om dyslexi och dessa riktar sig främst till lärare, pedagoger, speciallärare/pedagoger, logopeder och logopedstudenter mm. Under hösten 2018 kommer följande utbildningsdagar att hållas.

  Föreläsare: Idor Svensson, Thomas Nordström, Emma Lindeblad, Linda Fälth, Camilla Nilvius och Inger Fridolfsson
  Datum: 15 november 2018
  Lokal: ABF-huset, Stockholm

  Föreläsare:Ulrika Wolff, Astrid Frylmark, Anna Strid och Elisabeth Marx 
  Datum: 29 november 2018
  Lokal: Umeå universitet, Umeå

  Föreläsare: Per-Anders Rydelius, Siv Fischbein, Margaretha Orvarsson Hannfors, Christina Hellman, Christer Jacobson, Mattias Nilsson Benfatto och Elisabeth marx
  Datum: 6 december 2018
  Lokal: S:t Eriks ögonsjukhus

  Anmälan görs på via denna länk.

 4. Dysleximässan anordnas varje år av Dyslexiförbundet. I år hålls den i Karlstad den 19-20 oktober på moderna kongresscentrumet Karlstad CCC. Prins Carl Philip kommer dit och inviger mässan kl 09:30 på fredagen. Entrén är 200 kr (medlemmar i Dyslexiförbundet samt personer under 18 år går in gratis).

  På mässan får du möjlighet att besöka en stor utställning av företag som arbetar med dyslexi ur olika perspektiv genom att visa alternativa lärverktyg, läromedel och olika metoder etc.

  Du kan också gå och se en mängd olika föreläsningar eller delta på en workshop. Fullständigt program visas nedan.

   


 5. Om man arbetar med en iPad, iPhone eller Mac är man lite bortskämd med att det finns inbyggda dikteringsfunktioner (taligenkänning) i själva operativsystemet. Det finns även inbyggt inuti Google Dokument (via Verktyg > Röstinmatning). Om man däremot jobbar i PC-världen är det däremot inte varit lika enkelt (även om Microsoft verkar att hålla på att utveckla en diktering till Office 365 på sikt).

  En väldigt enkel webbtjänst för Google Chrome ger emellertid alla tillgång till att kunna diktera text, oavsett vilket digitalt verktyg som man använder. Alldeles gratis. En liten reklambanner är allt man behöver stå ut med. Tjänsten heter Voice Notepad och fungerar riktigt bra. Du kan t.o.m. sätta ut skiljetecken och infoga vissa smileys med ditt tal. 

  Voice Notepad innehåller dikteringsmöjligheter på ca 40 olika språk. Det är väldigt bra om du har ett annat modersmål än svenska eller om du behöver träna uttal och stavning i t.ex. engelska eller något annat språk. 

  Efter att du har dikterat text i Voice Notepad kan du kopiera texten och klistra in den var som helst, t.ex. Word. Om du har en talsyntes som tillägg till Google Chrome kan du även lyssna på din dikterade text för att höra om det låter korrekt. 

  Filmen nedan visar hur enkelt det funkar. OBS! Tänk på att tala i ett lugnt tempo och artikulera tämligen väl.